Tytuł mój własny

D. WYTYCZNE DLA PODMIOTÓW ZAJMUJĄCYCH SIĘ ODBIOREM I GOSPODAROWANIEM ODPADAMI

  1. odpady, zgodnie z wstępnymi wytycznymi Komisji Europejskiej, po 9 dniach przestają stanowić zagrożenie,
  2. jeżeli worek, o którym mowa w Części A lit. a jest rozerwany lub niezamknięty należy w miarę możliwości poinformować osobę, która worek wystawiła (np. przez umieszczenie kartki na drzwiach) o konieczności szczelnego zamykania odpadów,
  3. zaleca się, aby odpady selektywnie zebrane były w miarę możliwości magazynowane przez 9 dni przed skierowaniem ich do przetworzenia,
  4. odpady w workach, o których mowa w Części A lit. a, nie powinny być przetwarzane
    z udziałem osób sortujących – w przypadku braku możliwości technicznych przetwarzania wyłącznie na liniach całkowicie zautomatyzowanych bez udziału człowieka, odpady należy kierować bezpośrednio do unieszkodliwiania (zaleca się termiczne przekształcanie lub bezpośrednie składowanie najlepiej na składowiskach
    z instalacją do aktywnego odgazowania),
  5. w przypadku niedoboru personelu w świadczeniu usług odbierania lub zagospodarowywania odpadów zaleca się:
  • zmniejszenie częstotliwości odbioru selektywnie zebranych odpadów z frakcji szkła, papieru, metali i tworzyw sztucznych,
  • zapewnienie w pierwszej kolejności przetwarzania odpadów, o których mowa w Części A. lit. a

– w celu zapewnienia ciągłości odbioru i przetwarzania zmieszanych odpadów komunalnych i bioodpadów,

  1. zaleca się ustanawianie szczególnych warunków pracy dla starszych pracowników;
  2. w miarę możliwości i potrzeb zaleca się zapewnienie środków ochrony indywidualnej tj. okulary lub przyłbice, maski, rękawiczki i ubrania robocze.

  • Osobom mającym bezpośredni kontakt z odpadami gromadzonymi w workach, o których mowa w Części A lit. a, zaleca się:
    1. stosowanie odpowiednich środków ochrony indywidualnej, takich jak gogle, przyłbice, maski, rękawiczki, odzież robocza i ochronna,
    2. ścisłe przestrzeganie podwyższonych norm higieny, w tym częste zmiany
      i czyszczenie środków ochrony indywidualnej oraz pranie odzieży roboczej; wymiana rękawic;
    3. regularne dezynfekowanie urządzeń, kabin samochodowych, kabin urządzeń
      na liniach sortowniczych w zakładach,
    4. w miarę możliwości częste mycie rąk i ich dezynfekcja,
    5. wyposażenie pracowników w dozowniki z zalecanym płynem dezynfekcyjnym wirusobójczym do rąk.